Tenniksen tasojärjestelmä


Tennisliiton kilpailujärjestelmään, TennisÄssään, rekisteröityneet pelaajat jaetaan tasoluokkiin, jotka merkitään kirjaimella A-E ja numerolla 1-3. Korkein taso on A1 ja alin E1.

Uusi pelaaja, jolla ei ole ennestään tasoa kilpailujärjestelmässä, aloittaa yleensä tasolta E1. On kuitenkin mahdollista pyytää Tennisliitosta korkeampaa tasoa, jos on selvää, että aloitustaso on pelitasoon nähden liian alhainen.

Kilpailumenestys vaikuttaa pelaajan tasoon. Laskentasäännöt löytyvät Ässästä. Perusperiaate on, että taso nousee, kun voittaa tarpeeksi monta kertaa omaa tasoaan paremman pelaajan. Paljon pelaavalla taso kuvastaa melko hyvin todellista pelitasoa, mutta vähemmän kilpailevalla tai vasta kilpailemisen aloittaneella se voi olla paljonkin todellista tasoa alhaisempi.

Pelaajan tasolla on merkitystä kilpailuihin osallistumisessa, koska yleensä kilpailuissa pelattavat sarjat rajataan tiettyyn enimmäistasoon. Esimerkiksi sarja ”NB3” tarkoittaa, että mukaan voi ilmoittautua korkeintaan B3 tason naispelaajat. Alemmalla tasolla oleva voi aina osallistua korkeamman tason kilpailuun.

Kilpailun järjestäjä voi rajata osallistumista myös iän perusteella. Esimerkiksi M30C tarkoittaa, että pelaajan taso ko. kilpailusarjassa saa olla korkeintaan C1 ja hänen pitää olla vähintään 30-vuotias.

TennisÄssä